Portal dla Inwestorów, Architektów i Wykonawców.

logo
Przeszukaj zasoby naszej bazy
0..9 A B C D E F G H I J K L M N O P Q R S T U V W X Y Z
Jesteś tu: Strona główna wypunktowanie Rozwiązania wypunktowanie toprojekt
Zobacz:
 

Realizacje toprojekt

TOPROJEKT Przedszkole - I nagroda SARP

Projektowany jest budynek mieszkalny, jednokondygnacyjny, niepodpiwniczony z użytkowym poddaszem i garażem dwustanowiskowym.


Budynek o prostokreślnym kształcie w rzucie, o łącznych wymiarach zewn. 18,73m x 18,78m, składa się z trzech dostawionych do siebie kwadratów domkniętych dziedzińcem ogrodzonym murem stanowiącym przedłużenie ścian parteru. Elewacja od strony zachodniej całkowicie przeszklona.


Wejście do obiektu znajduje się od strony południowej. Znajdujący się w części zachodniej pokój dzienny, z kominkiem na środku, łączy się z tarasem od strony zachodniej. Część wschodnia mieści garaż i pomieszczenia gospodarcze, w trakcie środkowym zlokalizowano kuchnię, łazienkę i klatkę schodową.


Na poddaszu zaprojektowano pokoje i łazienkę dla dzieci.


lokalizacja: Rudy

data: 2011

powierzchnia całkowita: 363,9 m2

inwestor: inwestor prywatny

zespół projektowy: arch. Marek Wawrzyniak, mgr inż. arch. Karol Wawrzyniak, mgr inż. Izabela Groborz-Musik


TOPROJEKT Cichy Dom

Działka na której projektowany jest budynek mieszkalny to teren o nachyleniu w kierunku północnym. Projektowany budynek o rzucie w kształcie trzech połączonych prostokątów usytuowany jest ma północnej części działki. Wjazd na działkę od strony południowej poprzez drogę dojazdową.


Projektowany jest budynek mieszkalny, jednokondygnacyjny, niepodpiwniczony z garażem dwustanowiskowym.


Budynek o prostokreślnym kształcie w rzucie o łącznych wymiarach zewnętrznych 17,49m x 27,00m, składa się z trzech dostawionych do siebie prostopadłościanów. Dwie zewnętrzne bryły wykonane są z betonu architektonicznego, środkową bryłę tworzy stropodach oparty na dwóch przeciwległych krawędziach na wspomnianych wcześniej bryłach, cześć ta jest przeszklona całkowicie od strony północnej i południowej.


Wejście do obiektu znajduje się od strony wschodniej. Do obiektu prowadzi niski mostek niwelujący różnicę wysokości między projektowanym budynkiem a drogą dojazdową. Znajdujący się centralnie pokój dzienny, z kominkiem na środku, łączy wszystkie funkcje obiektu wraz z tarasami od strony północnej i południowej. Część zachodnia mieści gabinet z łazienką oraz sypialnię wraz z garderobą i łazienką. Część wschodnia poza umieszczonym centralnie wiatrołapem znajdują się dwie sypialnie z łazienką, wc i garderobą. Kolejnymi pomieszczeniami jest kuchnia wraz z pomieszczeniem gospodarczym, który zapewnia jednocześnie dostęp garażu dwustanowiskowego.


lokalizacja: Czerwionka-Leszczyny

data: 2009

powierzchnia całkowita: 331,89 m2

inwestor: inwestor prywatny

zespół projektowy: arch. Marek Wawrzyniak, mgr inż. arch. Łukasz Sosnowicz, mgr inż. Izabela Groborz-Musik


TOPROJEKT Dom marcowy

Zaprojektowano budynek jednokondygnacyjny, niepodpiwniczony. Budynek o rzucie w kształcie litery "L" usytuowano na działce dłuższym ramieniem od strony zachodniej, krótszym od strony południowej, w ten sposób przed budynkiem wytworzył się od strony północno wschodniej mały "dziedziniec". Wjazd na działkę od strony północnej. Od strony południowo-wschodniej zaprojektowano taras z kominkiem zewnętrznym.


Główna bryła budynku składająca się z dwóch prostopadłościanów wykończonych sklejką wodoodporną została wsparta w środkowej części budynku na ścianie obłożonej okładziną kamienną.


Dach budynku płaski, zielony – porośnięty zielenią ekstensywną. Dach na części budynku od strony północno - zachodniej o silnym nachyleniu.


lokalizacja: Dąbrowa Górnicza-Błędów

data: 2007

powierzchnia całkowita: 278 m2

inwestor: inwestor prywatny

zespół projektowy: arch. Marek Wawrzyniak, arch. Alina Kudla, mgr inż. Izabela Groborz-Musik

zdjęcia: Daniel Raczyński


TOPROJKET Biurowiec K1

Budynek wybudowany w latach 70-tych ubiegłego stulecia. Od tamtego czasu nie był przebudowywany, poza adaptacją pomieszczeń parteru oraz 1, 2, 4 piętra w roku 1999/2000.


Jest to budynek na planie prostokąta o konstrukcji szkieletowej, czternastkondygnacyjny (2 kondygnacje podziemne i 12 kondygnacji nadziemnych), o przeznaczeniu biurowo – usługowym. Czternastą kondygnację budynku stanowi maszynownia dźwigu. W obiekcie w trakcie użytkowania funkcje pomieszczeń nie ulegały zmianie. Na dachu znajduje się nadszybie – pomieszczenie maszynowni wind. Na dachu znajdują się anteny telefonii komórkowej.


Na parterze istniejącego obiektu będzie znajdować się hall wejściowy, lobby hotelowe z recepcją i lobby barem i powierzchnia handlowo-usługowa przeznaczona na wynajem. Hall wejściowy łączy ze sobą istniejący budynek i nowoprojektowany. Na parterze obiektu stanowiącego rozbudowę znajdować się będzie powierzchnia do wynajęcia z niezależnym wejściem od strony ul. Chwałowickiej. Na pierwszym piętrze nowej części projektuje się kuchnię oraz dużą przestrzeń wielofunkcyjną przeznaczoną dla 300 osób, z możliwością podziału na część restauracyjną i konferencyjną (możliwe różne konfiguracje sal konferencyjnych). Na tej kondygnacji nowy i istniejący obiekt połączone są kładką oraz korytarzem przeznaczonym dla pracowników. W istniejącym obiekcie na pierwszym piętrze znajdują się toalety ogólnodostępne, 4 gabinety oraz małe pomieszczenia magazynowe. Piętro 2 i 3 przeznaczone jest na pomieszczenia biurowe, częściowo pod wynajem, częściowo dla administracji hotelu. Zaprojektowano dodatkowe 2 windy od poziomu parteru do piętra 3. Na piętrach od 4 do 10 projektuje się pokoje hotelowe. Piętra 4-9 to pokoje standard, piętro 10 to pokoje superior i apartamenty. Razem 86 pokoi 2-osobowych z łazienkami.


Na poziomie -1 projektuje się pub "Piekiełko" z dwoma wejściami - przez hotel i niezależnym wejściem z zewnątrz budynku. W drugiej części piwnicy projektuje się basen i saunę z szatnią i natryskami.


Poziom -2 przeznaczono na pomieszczenia techniczne.


lokalizacja: Rybnik

data: 2013

powierzchnia całkowita: 10 391 m2

inwestor: OMNITECH

zespół projektowy: arch. Marek Wawrzyniak, mgr inż. arch. Karol Wawrzyniak, mgr inż. arch. Joanna Dusza-Gryntkiewicz, mgr inż. arch. Weronika Podufalska, mgr inż. Izabela Groborz-Musik

projekt instalacji elektrycznych: KOMAN


TOPROJEKT Przedszkole - I nagroda SARP

W centrum dzielnicy Kleszczów na żorskim przedmieściu powstało pięciooddziałowe przedszkole. Bezpośrednie środowisko jest zdominowane przez chaotyczne budynki jednorodzinne. Nieco dalej można spotkać małe skupiska czterech bloków. W tym środowisku przedszkole to przestrzeń i nowa jakość.


Niewielka działka o nieregularnym kształcie zbliżonym do trójkąta przeznaczona pod budowę segmentu przedszkolnego przy istniejącej szkole, narzucała raczej rozwiązania dwukondygnacyjne, wprawdzie trochę przytłaczające, za to pozostawiające trochę terenu na placyk zabaw. Zamiast tego zaprojektowano parterowy budynek o zaokrąglonych narożnikach, który wypełnił prawie całą możliwą do zabudowania powierzchnię, a dla zabaw na wolnym powietrzu zaprojektowaliśmy rozległy taras na dachu.


Dostęp do światła dziennego do wszystkich pomieszczeń i przestrzeni komunikacyjnych zapewnia prostokątne atrium, kawałek zewnętrznego świata do którego wpada śnieg i deszcz oraz stale zmieniające się światło słoneczne. Ażurowymi, stalowymi schodami dostać można się z atrium na dach. Opływowy w kształcie, pokryty drewnem taras z dwoma okrągłymi wyspami zieleni pośrodku zachęca dzieci do biegania po coraz to innych torach. Poza tarasem powierzchnia dachu pokryta jest trawami ozdobnymi.


Okładziną z pionowych desek pokryto również ściany zewnętrzne. Ściany i dach będą się naturalnie starzeć, drzewa wzrastać, a trawy zagęszczać. Funkcjonowanie i starzenie się budynku w perspektywie lat jest dla nas równie – a może nawet bardziej – istotne od jego wyglądu w momencie oddania do użytkowania.


lokalizacja: Żory

data: 2017

powierzchnia: 1 060 m²

inwestor: Żory

zespół projektowy: arch. Marek Wawrzyniak, mgr inż. arch. Karol Wawrzyniak, mgr inż. arch. Alina Kudla, mgr inż. arch. Katarzyna Mazurek, mgr inż. Izabela Groborz-Musik

projekt instalacji elektrycznych: KOMAN


wyświetleń: 40878 dodano: 23-06-2016
przez mkoziol

Copyright 2021. www.budoskop.pl | Budownictwo w zbliżeniu| Polityka cookies Wszystkie prawa zastrzeżone.



Partner Strategiczny:


INFO-INWEST Inwestycje budowlane

realizacja: Ideo
powered by: CMS Edito